Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Dowiedz się więcej o kiszonym soku z buraka na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kiszonki. Od kilku lat jednakże raz za razem mówi się również o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która dzisiaj często dostępna jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością ekologiczną.

Eliminuje toksyny i wspiera odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił chyba większość z nas. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu kapusty nierzadko podawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest cierpki, ale niesłychanie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy B3, A, E oraz C, a także przeróżne minerały, jak m.in. fosfor, żelazo i miedź. Wiele osób może mieć trudności z przyzwyczajeniem się do kwasowego posmaku tego soku, niemniej jednak powinnyśmy wypijać go cyklicznie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, iż może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty poleca się również osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym sokiem nie należy przesadzać – zaleca się spożycie około 250 mililitrów soku na dzień.

Gdzie nabyć sok z kiszonego buraka i innych warzyw?

Drugim popularnym sokiem, którego używamy od lat do gotowania i który konsumujemy też jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Posiada on mnóstwo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: korzystnie wpływa na przemianę materii, wyostrza koncentrację, a przy tym redukuje poziom cholesterolu. Mimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednak jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm lub schorzenia nerek, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować soki z kiszonych warzyw samemu, możesz kupić je w swoim sklepie lub zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, że soki tego rodzaju trzeba magazynować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]