Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Sprawdź, gdzie zamówić kapustę kiszoną.

Wyjątkowy smak białej kwaszonej kapusty jest ważną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu dań i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.

Dlaczego powinno się jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo te przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych powstałych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne składowanie pożywienia. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko posiekane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez wiele miesięcy. Kiedyś konsumowanie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, których zdobycie zimą było zdecydowanie trudniejsze niż współcześnie. A wypada zaznaczyć, że w kiszonej kapuście jest wiele substancji potrzebnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B3, B6, B12). Dodatkowo, kwaszona kapusta to źródło między innymi fosforu, błonnika pokarmowego oraz żelaza. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, toteż poleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.

Kapusta kiszona – w zupach oraz w głównych daniach

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako główny element potraw, jak i w dodatkach do nich. Nieprzetworzoną najczęściej je się ją w formie surówki z tartą marchewką i posiekaną cebulką, która pasuje do potraw z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też składnik, który idealnie harmonizuje z pieczarkami i mięsem, więc robi się z niej farsz do pierogów, pasztecików czy łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie byłoby najlepszych polskich dań – kapuśniaka, bigosu czy góralskiej kwaśnicy.

W zasadzie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kapustę kwaszoną, aczkolwiek obecnie okazjonalnie przygotowuje się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz większych pojemniczkach bez przeszkód dostać można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]