Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Dowiedz się więcej o soli himalajskiej.

Substancją niezbędną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się wykorzystywać je w gastronomii?

Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która doskonale podkreśla smak jedzenia. Choć nieumiarkowane użycie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 g dziennie) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek regulujący utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak selen, cynk czy żelazo, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska świetnie podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło magnezu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią potasu, żelaza czy wapnia, czyli składników koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie traci swoich własności i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]