Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Dowiedz się więcej o soku z kapusty kiszonej.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Pisząc o leczniczych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezastąpione dla jego prawidłowego działania.

Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo związków oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to również doskonałe źródło witamin. Godna uwagi jest głównie wysoka zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B, a także duże stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu warto pić sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks czy wrzody żołądka. Stanowią one również tarcze ochronną w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]